Domaci majonez

Majoneza sa pasteriziranim jajimazoom

Sastojci 

Potrebno je:

  • cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 1/2 limuna (sok)
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika senfa
  • 125 g suncokretovog ulja
  • 125 g maslinovog ulja
  • malo soli

Priprema

1
U čašu štapnog miksera u kojem ćete pripremati majonezu stavite cijelo jaje, žumanjke, sok limuna, senf i so. Stavite suncokretovo ulje u manji lončić i zagrijte ga na 120 °C. Kad je ulje zagrijano sipajte ga u tankom mlazu u čašu s jajima i miksajte štapnim mikserom dok se sastojci ne povežu. Kad ste završili s dodavanjem ulja, dodajte sirće.
2
Zatim dodajte maslinovo ulje, sipajući ga polako u tankom mlazu. Nastavite miksati dok majoneza nije dobro umućena i gusta. Sipati majonezu u teglicu i ostaviti u frižider, da se ohladi i stegne.

Savet

Savet:
Zahvaljući pasteriziranju jaja uz pomoć toplog ulja, kao i maslinovom ulju (koje je odličan konzervant) majonezu možete čuvati u frižideru do 15 dana.

Podijeli na

Related Posts

Previous
Next Post »