Strudla sa jabukama


Štrudla sa jabukama zoom

Sastojci 

Za tijesto:

  • 700 g brašna za dizana tijesta
  • 2,5 dl mlijeka
  • 1 kvasac
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 kašićice soli
  • 2 dl jogurta
  • 1 dl ulja
  • 1 žumanjak

Za adev:

  • oko 700 g jabuka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašićica cimeta

Za premazati:

  • 1 bjeljanjak
  • 100 g margarina

Priprema

1
Staviti u posudicu mlijeko sa malo šećera i kvasac pa pustiti da nadođe. U veliku posudu staviti brašno, so, šećer i izmješati prvo suhe sastojke. Potom staviti jogurt, ulje, žumanjak i kvasac sa mlijekom. Sve dobro pomješati i ostaviti najmanje pola sata da naraste.
2
Oguliti i naribati jabuke te ih staviti u posudu na vatru sa šećerom, vanil šećerom i cimetom. Prokuhati oko 10 minuta i ostaviti da se malo ohladi.
3
Posudu za pečenje obložite pek papirom. Naraslo tijesto podijelite na dva djela. Polovicu rastanjite na oko pola centimetra debljine i širine ko tepsija u kojoj budete pekli. Namažite sa margarinom na tanko te stavite pola nadjeva od jabuka. Zarolajte te stavite u tepsiju. Isto ponovite sa drugim djelom tijesta.
4
Ostavite u tepsiji da se diže oko pola sata prije pečenja te premažite bjelankom. Stavite peći na 200 stupnjeva oko 45 minuta pokriveno sa aluminijskom folijom. Pred kraj možete maknuti foliju da malo dobije boju. U slast!

Savet

Savet:
Evo jedan dobar način kako da iskoristite jabuke. Brzo i ukusno!

Podijeli na

Related Posts

Previous
Next Post »